Vakantie vieren? Op je kookeiland!
Met de zomer in aantocht komt ook het volgende dilemma weer boven tafel: wat wordt onze vakantiebestemming? In plaats van kamperen in Frankrijk of bakken aan de Costa Brava kun je het dit jaar ook écht origineel aanpakken: geen tropisch eiland, maar een kookeiland!
Kookeiland, ja of nee?
Een kookeiland is voor veel mensen een grote droom. En terecht. Behalve een prachtige luxe aanzicht nodigt zo’n keuken ook uit om heerlijk avondenlang aan te borrelen. Familie en vrienden, schuif maar aan! Gegarandeerd dat dit dé ontmoetingsplek van het huis wordt. En je hoeft je niet afzijdig te houden van het gezelschap wanneer je staat te koken: dit is een spoeleiland, werkruimte, fornuis en eettafel in één! Vergeet ook niet de vele kastjes en lades die je in het kookeiland ter beschikking hebt: er is meer dan voldoende opbergruimte. Ten slotte loop je elkaar bij een kookeiland niet snel in de weg, het blok is immers vanaf alle zijden te benaderen.
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. Een kookeiland is niet voor elke keuken geschikt. Het meubel neemt namelijk wel de nodige vloeroppervlakte in beslag. Een te kleine keuken voelt dan al snel krap en onpraktisch aan. Ga je een kookeiland aanleggen? Houd er dan rekening mee dat gas- en waterleidingen mogelijk dwars door de keuken moeten worden aangelegd. Dat kan een flinke (en kostbare) klus worden.
Tips
Is jouw keuken groot genoeg voor een kookeiland en nemen je plannen serieuze vormen aan? Wij hebben nog wat tips voor je overgaat tot aankoop en installatie:
- Een kookeiland komt het best tot z’n recht in een open keuken. Een afgesloten ruimte doet al snel benauwd aan met een kookeiland.
- Aan beiden zijden van het eiland moet er genoeg ruimte overblijven. Reken minimaal één meter per zijde. Alleen op deze manier kun je nog gemakkelijk aanschuiven met je stoel, achter het eiland langslopen en kunnen de kastdeurtjes zonder probleem open.
- Houd rekening met leidingen. Leidingen kunnen makkelijker worden aangelegd wanneer er zich een kruipruimte onder de keuken bevindt. Ligt er al vloerverwarming, dan wordt het een lastiger verhaal.
- Zorg voor voldoende stopcontacten in het eiland, zodat je apparaten op verschillende plekken kunt aansluiten en gebruiken.
- Denk alvast na over het soort werkblad dat je graag terug zou willen zien. Bepaalde materialen werkbladen hebben namelijk een lengtebeperking. Een Grando-adviseur kan je hier verder over informeren.
- Denk ook na over de afzuiging. Let daarbij ook op een goede installatiehoogte die geen belemmering wordt bij het koken.
Alternatief: schier- of spoeleiland
Keuken te klein voor een kookeiland? Overweeg dan een schiereiland: een kookblok dat aan een kant ‘vast’ zit aan het aanrechtblad of de muur. De leidingen kunnen in dat geval ook gemakkelijk vanuit de muur worden aangelegd. Een ander alternatief is het zogenaamde ‘spoeleiland’. Je vindt dan alleen een spoelbak in het eiland geïntegreerd – en dus geen kookplaat. Het voordeel hiervan is dat er geen afzuigkap hoeft te worden geplaatst boven het eiland.
Eiland inspiratie!
Wordt het deze zomer een kookeiland in plaats van een tropische bestemming? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw keuken? Wij adviseren je graag. Neem daarvoor contact op met een Grando vestiging bij jou in de buurt. Tot die tijd: doe alvast inspiratie op en bekijk hier een selectie van onze kookeilanden - Saltino, Esine, Isole en Canelli – of schiereilanden Sebasti, Gardone en Novara. Voorbeelden van een spoeleilanden zijn de ontwerpen Porzio en Ardore.