Zo deelt u uw nieuwe badkamer het slimst in

Het inrichten van een nieuwe badkamer kan best moeilijk zijn. De meeste badkamers zijn niet al te groot en vragen daarom om een efficiënte manier van indelen. Maar ook wanneer u gezegend bent met een ruime badkamer is het fijn om het maximale uit de ruimte te halen. Daarom geven we u in dit blogbericht tips over het kiezen van de meest praktische indeling van een nieuwe badkamer. Speel met de ruimte die u heeft, maar houdt daarbij wel rekening met de aanwezige deuren, ramen, aansluitingen, leidingen en hoogtes.

Houd de maten in gedachte

Een badkamer indelen is passen en meten. Vooral in kleine badkamers kan elke centimeter het verschil maken. Bekijk de exacte afmetingen van uw badkamer op de plattegrond van uw huis, of ga met een rolmaat aan de slag. Houdt bij het uittekenen rekening met de volgende maten:

  • Tel voor een douche 70 cm extra ruimte aan de voorkant
  • Voor een bad 70 cm aan de voorkant
  • Voor een wastafel 55 cm aan de voorkant en 15 cm aan beide zijkanten
  • Voor een toilet 50 cm aan de voorkant en 20 cm aan beide zijkanten

Begin bij de basis

De vloer en muren vormen een stevige basis voor uw badkamer. Denk hier daarom goed over na. Qua vloeren is er in de badkamer ontzettend veel mogelijk: van tegels of terrazzo tot beton of een gietvloer. En dat geldt voor de muurbekleding ook. Daar zien we verschillende trends: van mozaïektegels tot betonciré. Snuffel eens rond op onze onze Pinterest-pagina en laat u inspireren door de verschillende mogelijkheden.

De douche

Gaat u voor een inloopdouche, douchebak of douchen in bad? En kiest u voor een douchebak, kiest u dan voor keramiek, kunststof of natuursteen? En sluit u de douche af met een gordijn, glazen douchedeur of laat u de (inloop)douche open? Ook hier zijn de keuzes eindeloos. U kunt bijvoorbeeld achter een muurtje een aparte hoek voor een inloopdouche creëren. Heeft u de ruimte? Dan zijn 2 douches naast elkaar ideaal (voor gezinnen met een drukke ochtendspits bijvoorbeeld). Er is ook flink wat te kiezen als we kijken naar de douchekop. Een regendouche werkt ontspannend en voelt letterlijk als een zachte regenbui op uw huid. Maar met een losse handdouche spoelt u uw haar gemakkelijk uit. En met massagesproeiers haalt u een echt wellness-gevoel in eigen badkamer.

Het bad

Qua baden kunt u kiezen tussen ingebouwd of vrijstaand. Een ingebouwd bad is nog steeds het populairste en ruimtebesparend. Heeft u de ruimte? Dan is een vrijstaand bad zeker het overwegen waard. Zo’n bad geeft direct een luxe look aan uw badkamer. Wanneer u juist ruimte te kort komt is een combibad – een douche en bad in één – een interessante optie. Baden zijn er in de materiaalsoorten geëmailleerd plaatstaal (duurzaam, kras- en schuurbestending, maar erg zwaar en houdt de warmte niet goed vast), acryl (licht, budgetvriendelijk en warm, maar krasgevoelig) en het relatief nieuwe quaryl (een investering, maar kwalitatief uitstekend omdat het de eigenschappen van de beide andere materialen verenigd).

De wastafel

Gaat u voor een enkele of dubbele wastafel? Denk ook eens aan een grote wasbak met meerdere kranen. Veel ruimte aan de wastafel is handig wanneer de badkamer tegelijkertijd door meerdere gezinsleden gebruikt wordt. Creëer direct opbergruimte met een mooi wastafelmeubel of een spiegelkast met goede verlichting. Vindt u een blad op de wastafel mooi? Dan kiest u uit materialen als porselein, kunststof, metaal, hout of natuursteen. De laatste 2 hebben wat meer onderhoud nodig, maar zorgen wel voor een bijzonder resultaat. Ook qua kranen zijn er keuzes genoeg: kiest u voor een inbouwkraan in de muur, of een opzetkraan op de wastafel? En in welke kleur? Standaard zilverkleurig, of pakt u uit met modern zwart of trendy goud?

Ontwerp uw droombadkamer in 3D!

Liever zelf op uw gemak nadenken over de perfecte indeling? Maak kennis met de Grando ontwerptool! Het ontwerpen van uw nieuwe badkamer was nog nooit zo makkelijk. En leuk! Tip: lijkt het allemaal niet te passen? Gooi uw onderwerp dan eens helemaal om! Roept u liever de hulp in van onze badkamerspecialisten? Ze staan van ontwerp tot montage voor u klaar. Bezoek een Grando filiaal bij u in de buurt.