Zomer in de keuken

3 zomerrecepten

De zon schijnt, de vogels fluiten. Tijd om te genieten van heerlijke snelle recepten met een frisse tint. Dek de tafel maar vast, want dit wordt smullen!

Frisse  lasagne met courgette

Hmmmm heerlijk. Een lasagne is natuurlijk op en top zomers. En om een extra fris tintje te geven aan de lasagne gebruiken we voor dit recept zowel gele als groene courgettes. Dat moet wel genieten worden. En nog extra lekker: het recept is super simpel. Ideaal voor die warme zomerdagen. 

Benodigdheden:

  • 4 lasagnebladen
  • 1 gele en 1 groene courgette
  • 150 gram roomkaas
  • 1 theelepel oregano
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • Basilicum
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Stap 1.

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Snijd ondertussen met een kaasschaaf de courgette in dunne plakken. 

Stap 2.

Laat de plakjes courgette kort stomen in een stoommandje. Doe dit totdat ze beetgaar zijn. Heb je geen stoommandje? Dan kun je de plakjes courgette ook kort koken. 

Stap 3.

Mix in een kom de roomkaas, oregano, een handje geraspte Parmezaanse kaas, een beetje olijfolie en wat zout en peper. 

Stap 4. 

Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje lasagnebladen en smeer deze in met olijfolie. Bestrijk dit daarna met het roomkaasmengsel. Leg daarna de zongedroogde tomaten, de basilicum en courgette plakjes op het smeersel. 

Stap 5. 

Herhaal stap 4 totdat de ingrediënten op zijn en er een goede hoeveelheid lasagne in de ovenschaal ligt. Bedek op het laatst de lasagne met een laag Parmezaanse kaas. 

Stap 6.

Zet de lasagne in het midden van de oven voor ongeveer 15 minuten. Aanvallen!

 

Supersnelle kip met ananas

Wat is er nou lekkerder dan een heerlijke frisse combinatie van ananas en kip? Niets toch? Dat vinden wij dus ook. Vandaar dat dit supersnelle recept met kip en ananas niet mocht ontbreken. Hoe je het maakt? In drie simpele stappen!

Benodigdheden:

  • 400g rijst
  • Een halve ananas of ananasstukjes
  • 500g kipfilet
  • 2 lente uien
  • 30g geraspte gember
  • Oestersaus
  • Olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el bruine suiker
  • 250g kerstomaten

Stap 1:

Halveer de kerstomaten en schil en snij de ananas in stukjes (in het geval van een hele ananas). Snijd de kip in stukjes en snijd de lente ui in ringetjes. Schil en rasp de gember en pel de knoflook. 

Stap 2:

Verhit een beetje olie in een wokpan. Bak de kip goudbruin en breng op smaak met een beetje peper en zout.

Stap 3:

Doe alle andere ingrediënten in de pan en bak voor ongeveer 6 minuten totdat alles gaar is. Klaar! Simpel toch? En toch super lekker!

 

Het toetje: de heerlijke panna cotta van Rutger

Een oude bekende, maar desalniettemin ontzettend lekker! Al eerder schreven we een blog met drie heerlijke zomerse recepten van Rutger van den Broek. En de panna cotta viel zo goed in de smaak, dat we hem toch nog een keertje onder de aandacht moeten brengen. Dus bij deze, geniet ervan!

Benodigdheden:

  • 3 ½ blaadjes gelatine
  • 450 ml slagroom
  • 40 gr suiker
  • ½ vanillestokje
  • 50 ml vlierbloesemsiroop
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • 150 gr geleisuiker
  • sap van ¼ citroen
  • ½ vanillestokje

Stap 1.

Week de gelatine in koud water. Meng de slagroom met de suiker in een pannetje. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met het stokje bij de slagroom. Breng samen aan de kook en roer af en toe om velletjes te voorkomen. Als de room kookt, haal dan de pan van het vuur en roer er de gelatine door. Meng de vlierbloesemsiroop door de room. Giet daarna het mengsel in bakvormpjes totdat het mengsel op is. Laat dit 4 uur opstijven in de koelkast. 

Stap 2.

Doe de aardbeien, de geleisuiker en het citroensap in een pannetje. Snijd het vanillestokje open en doe het merg in het mengsel. Doe het stokje ook in de pan. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Laat de saus afkoelen en haal dan het stokje eruit. 

Stap 3:

Dip de vormpjes een paar seconden in een bakje met heet water en haal er daarna weer uit. Doe de panna cotta daarna op een bordje en serveer met de aardbeiensaus. 

 

Smikkelen en smullen maar

Het water loopt ons al in de mond. Bij jou ook? We zijn benieuwd naar jouw zomerse baksels en creaties! Laat ons weten hoe het is gegaan in de keuken (en natuurlijk hoe erg je ervan hebt genoten). Eet smakelijk!