Winter: Moorkopsoesjes

Een moorkop kent iedereen wel, maar wist je dat je ook mini-moorkopjes kunt bakken? Deze moorkopsoesjes smaken heerlijk en ze zijn een stuk makkelijker te eten dan hun grote broer (of ben ik de enige die niet fatsoenlijk een moorkop met een vorkje op kan eten?). Nog een voordeel is dat je het niet bij één chocolade-soesje hoeft te houden, door het kleinere formaat kun je er prima eentje extra nemen.

Benodigdheden

Voor 25-35 soesjes

.

VOOR HET SOEZENDEEG

 • 100 ml melk
 • 100 ml water
 • 100 gr boter
 • ¼ tl zout
 • 100 gr bloem
 • 3 à 4 eieren

VOOR HET CHOCOLADEGLAZUUR

 • 100 ml slagroom
 • 200 gr pure chocolade
 • 100 gr poedersuiker

VOOR DE VULLING

 • 500 ml slagroom
 • 60 gr suiker
 • 1-2 zakjes slagroomversteviger, optioneel

Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe voor het soezendeeg de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur. Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het
rijzen van de soezen.

Doe het deeg in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het vierde ei alleen als dat het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier schept of spuit. Je kunt het vierde ei ook half gebruiken.

Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 à 12 millimeter en spuit ronde doppen van ongeveer 2 centimeter doorsnede en hoogte op de bakplaat. Je kunt het deeg ook vormen met behulp van twee lepels. Druk met een natte vinger de puntjes bovenop de soesjes plat. Bak de soesjes in 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat de soesjes volledig afkoelen.

Doe voor het chocoladeglazuur de slagroom, pure chocolade en poedersuiker in een hittebestendige kom en verwarm deze au bain-marie (dus op een pan kokend water, zonder dat de kom het water raakt) al roerende op laag vuur tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur en roer het glazuur nog kort door.

Klop de slagroom met de suiker en eventueel de slagroomversteviger met een (hand) mixer met garde(s) stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Prik met een mes in elk soesje aan de onderkant een gaatje en vul ze door dat gaatje met de slagroom. Doop de moorkopsoesjes in het lauwwarme chocoladeglazuur en laat dat stevig worden in de koelkast.

Lekker doorbakken?

Probeer ook eens deze recepten!

 

Winter: Sticky toffee CAke

 

Bekijk het recept >> 

 

Winter: Red VElvet TAart

 

Bekijk het recept >>