Winter: Sticky Toffee Cake
De gepureerde dadels in dit recept zorgen voor een heerlijke smeuïge structuur van de sticky toffee cake! In combinatie met de volle toffeesaus is
dit echt een geweldig lekker dessert. Om het af te maken kun je er nog een bolletje vanille-ijs bij serveren, maar ook zonder dat is de cake onweerstaanbaar
lekker!
Benodigdheden
Voor 8-10 punten
.
VOOR HET BESLAG
- 185 gr dadels, ontpit
- ¾ tl baking soda
- 165 ml kokend water
- 75 gr boter, op kamertemperatuur
- 130 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract (zie blz. 11)
- ¼ tl zout
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 150 gr bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- 1½ tl speculaaskruiden
VOOR DE TOFFEESAUS
- 75 gr boter
- 150 gr donkerbruine basterdsuiker
- 125 ml slagroom
- snuf zout
- 1 tl vanille-extract
VERDER NODIG
- boter, om in te vetten
Doe de dadels en baking soda in een kom en giet daar het kokende water op. Laat dit 30 minuten staan. Doe alles vervolgens in de blender of in een foodprocessor en maal de dadels fijn. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met
boter.
Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) kort door. Meng de eieren door het mengsel en vervolgens de gemalen dadels. Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor. Doe het beslag in de vorm en bak de sticky toffee cake in 35-45 minuten gaar. Laat voor de toffeesaus de boter in een steelpan smelten. Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder regelmatig roeren zo’n 5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout en eventueel het vanille-extract toe.
Serveer de dadelcake (lauw)warm met de warme toffeesaus er overheen gesprenkeld.