

Dik of dun, donker of licht, ruw of glad? Bij de zoektocht naar een werkblad zijn er veel keuzes te maken, zo ook in materiaal. Daarvan is graniet er een. Graniet is een prachtig 100% natuurproduct en een ideaal materiaal voor uw keukenblad. Het geeft uw keuken direct een luxe uitstraling en komt goed tot z’n recht in een landelijke keuken. Maar wat is graniet nou eigenlijk precies en wat maakt dit een goed materiaal voor een keukenblad? Dat vertellen we u graag.
Graniet is een stollingsgesteente, dat uit lava is ontstaan en bestaat voornamelijk uit drie mineralen: kwarts, veldspaten en mica’s. Deze mineralen bepalen ook meteen de kleur. Het gesteente wordt gewonnen in steengroeven overal ter wereld. Met als gevolg dat elk werkblad uniek is, zowel in kleur als in structuur. De meeste granietsoorten zijn daarnaast relatief grof van structuur en vertonen vaak kleine putjes of scheurtjes. Dit is geen teken van een slechte kwaliteit, maar een eigenschap van het natuurlijke product.
Door het unieke karakter van natuursteen is elk granieten aanrecht anders. De samenstelling van de mineralen in het graniet bepalen de kleur van het blad, overwegend zwart, wit of roze. Maar in bepaalde samenstellingen lijkt het granieten blad soms meer bruin of zilver. Daarnaast kan een keukenblad van graniet in verschillende diktes gemaakt worden. Dankzij de vele mogelijkheden in kleur en structuur is het blad goed te combineren met veel andere kleuren en materialen. Combineer het granieten aanrechtblad bijvoorbeeld met hout voor een landelijke keuken.
Graniet is vrij makkelijk in onderhoud, maar vergt wel wat aandacht. Door het blad regelmatig te impregneren kunt u graniet vochtwerend maken. Hierdoor trekken vocht en etensresten minder makkelijk in het blad, wat de levensduur van uw blad ten goede komt. Impregneren is niets meer dan het doordrenken van een poreuze vaste stof (uw keukenblad) met een andere stof, waardoor het keukenblad vochtwerend gemaakt wordt en er zo minder vuil en vocht intrekt.
Poets het granieten keukenblad met neutrale poetsmiddelen zonder zuur en gebruik kalkreiniger alleen in geval van nood. Probeer het eerst uit op een onopvallend plekje, zodat u zeker weet dat het blad geen schade oploopt. Veeg na het poetsen het aanrecht altijd na met een schone doek om de poetsmiddelen te verwijderen.
Ons wordt vaak de vraag gesteld wat een beter materiaal is voor het werkblad: graniet of composiet. Laten we beginnen met wat composiet precies is. Composiet aanrechtbladen bestaan uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Het wordt ook wel de industriële variant van natuurstenen aanrechtbladen genoemd. Het bevat ook natuursteen, maar dat wordt nog technisch vervaardigd. We sommen de belangrijkste verschillen hieronder voor u op.
Graniet heeft dus verschillende sterke eigenschappen en doet echt iets voor de uitstraling van uw keuken. Hulp nodig bij de zoektocht naar het beste materiaal voor een werkblad? We helpen u graag!