De duurzame keuken van de toekomst

Is uw goede voornemen voor 2021 duurzamer en bewuster leven? Wij helpen u graag op weg, met deze keer tips voor een duurzame keuken.

Eerder schreven we ook al een blog over het verduurzamen van de keuken. In dit blog gaan we dieper in op duurzame materialen en waar u op kunt letten bij het kiezen van keukenapparatuur.

Keukenapparatuur & verlichting

Inductiekookplaat

Kookt u nog op gas? Maak de overstap naar inductie! Hiermee boekt u heel wat winst als het gaat om duurzaamheid. Ontdek hier alle voordelen van inductie.

Koelkast

Denk bij de aanschaf van een nieuwe koelkast goed na over de grootte. Moet de koelkast echt zo groot zijn of voldoet één of twee maatjes kleiner eigenlijk ook wel? Naast de grootte van een koelkast kunt u letten op het energielabel van de koelkast, A+++ is de energiezuinigste variant. Daarnaast is het slim op zoek te gaan naar een koelkast met een vershoudzone voor groente en fruit.

Vaatwasmachine

Ook de vaatwasmachine heeft verschillende energie labels. De meest energiezuinige is net als bij de koelkast A+++. Hiermee bespaart u veel stroom en water. Kies daarnaast het voor het 40% zuinigere ecoprogramma en zorg altijd dat de machine goed gevuld is!

Verwarming

Gaat u flink verbouwen? Denk dan ook na over de manier van verwarmen. Vloerverwarming is bijvoorbeeld duurzamer dan reguliere radiatoren, doordat het minder energie gebruikt. Op zoek naar het allerhoogste rendement? Ga dan voor een warmtepomp!

Verlichting

Vergeet niet de verlichting in de keuken bij het verduurzamen. Ledverlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting. Naast dat ledlampen minder energie verbruiken, hebben ze ook een langere levensduur.

Materialen en producten

Niet alleen speelt het keukenapparatuur en de verlichting een rol bij het verduurzamingsproces, óók de materialen van de producten en apparaten zijn hierin belangrijk. Ga bijvoorbeeld voor hout dat FSC gelabeld is, afkomstig uit duurzaam bosbeheer. Of kies bamboe, een snelgroeiend gras. Een bamboebos gaat nooit verloren. Verlijm bamboelatjes tot een harde plaat en maak er een werkblad of keukendeuren van. Ook een keukenblad van gerecycled glas is een duurzame optie.

Daarnaast is het slim om gebruik te maken van standaardmaten, omdat u dan geprefabriceerde producten kunt gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het leidt tot minder bouwafval.