Keukenvoornemens 2017: zo houd jij het netjes én schoon

Goede voornemens. Bijna iedereen heeft ze. Toch kunnen we ons er maar moeilijk aan houden. Ook wanneer het om een opgeruimde en schone keuken gaat. Want hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je het schoonmaken van de oven toch nét wat beter bij had kunnen houden het afgelopen jaar? En hoe lang houd jij je keuken netjes na een grondige opruimbeurt? Wie voor 2017 het voornemen heeft om de keuken netjes te houden, hebben wij een aantal handige tips!

Kleine moeite, groot plezier

Het is een hele crime: het schoonmaken van keukenapparatuur. Althans, wanneer je dit niet structureel bijhoudt. En uiteindelijk zit je zelf met de (aan)gebakken peren: het schrobben van zo’n oven met aangekoekte voedingsresten is niet bepaald een pretje. Het kost veel tijd, en het is ook nog eens broedplaats voor bacteriën. Niet bepaald hygiënisch dus! Neem jezelf daarom voor om na het inruimen van de vaatwasser – of het doen van de afwas – ook even een sopje te maken om de gebruikte apparatuur schoon te maken. Even een doekje over de kookplaat, oven/magnetron en het aanrecht. Kleine moeite, groot plezier!

Toch te lang gewacht met schrobben? We waarschuwen je alvast voor het hoge ‘Tell-Sell’ gehalte, maar volgens de uitvinders van de ‘Angry Mama’ is schrobben dankzij deze keukengadget verleden tijd! En wil je nou écht nooit meer schoon hoeven maken? Kies dan voor een oven met een pyrolysefunctie!

 

Pannen bij de pannen, potten bij de potten

Wie dit jaar verantwoordelijk is geweest voor het verzorgen van het kerstdiner weet dat een goed georganiseerde keukenindeling het halve werk is. Een rommelige keuken werkt simpelweg niet prettig en kan de nodige irritatie opleveren. Neem daarom eens de tijd om je keuken geheel opnieuw in te richten. Maak een praktische indeling van je keukenkasten en -lades, met alles op een vaste plek: pannen in de ene kast, kopjes in de andere kast enzovoorts. Regelmatig last van rugklachten? Neem dan ook het ergonomische aspect van je keuken eens onder de loep: staat de vaatwasser wel op de juiste hoogte gemonteerd? Moet je niet te veel bukken om de oven te gebruiken? Of moet je vanwege de huidige opstelling van je keuken veel op en neer lopen? Vragen waar Grando jou het antwoord op kan geven én bij kan helpen!

 

Overzicht over je voorraad

Wie bezig is met het herinrichten van zijn of haar keukenkastjes komt vaak nog heel wat ‘vergeten voedsel’ tegen: pakken rijst met een verlopen houdbaarheidsdatum, een gekristalliseerde honingpot of kruidenpotjes met een nog verwaarloosbare inhoud. Zonde! Bepaal daarom bij het herinrichten van je keukenkastjes ook de vaste plaatsen voor je voorraad. Schaf eventueel handige voorraadpotten aan en schrijf de inhoud van de pot op het etiket. Dat oog niet alleen netter – en knus: de landelijke keuken staat erom bekend -, een goed overzicht over je voorraad bespaart je ook nog eens geld! Heb je toch te veel boodschappen gedaan voor de feestdagen en kun je wel wat missen? Houd dan de kerstgedachte nog even vast en doneer aan de voedselbank!

 

Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimde keuken kan niet zonder prullenbak. En dan hebben we het niet over zomaar een prullenbak. Schaf er eentje aan die groot genoeg is én waarmee je eenvoudig afval kunt scheiden, zoals deze prullenbak met innovatief pletsysteem. Dankzij het geurfilter in deze prullenbank zijn nare afvalgeurtjes tevens verleden tijd. Zorg ervoor dat je alle verpakkingen, schillen en etensresten meteen weggooit tijdens het koken. Vervang dagelijks de vaat- en handdoeken (want: hygiënisch!) en maak de wasbak regelmatig schoon. En misschien wel de belangrijkste tip: maak schoon terwijl je kookt! Snel even wat afwassen, een doekje over het aanrecht halen en afval weggooien lukt namelijk makkelijk tussen het bakken en het braden door….

 

Het lijken zulke simpele tips. Maar daarom niet minder handig! Houd je aan bovenstaand lijstje en je zult zien dat jij jouw keukenvoornemens voor 2017 het hele jaar volhoudt. Op zoek naar handige schoonmaaktips? ‘Oma Weet Raad’ helpt je daar graag een handje bij. En wil je extra sfeer creëren? Dan geven we je graag nog wat inspiratie voor leuke en betaalbare keukenaccessoires! Wij wensen je prettige feestdagen en een gelukkig 2017!