Trend: de botanische keuken leeft

Altijd al een buitenkeuken willen hebben, maar geen (grote) tuin? Dan halen we buiten toch naar binnen? Helemaal hip: een botanische interieur, oftewel: de ‘urban jungle’. Waarom zou je dat niet doortrekken naar de keuken? Deze neemt immers steeds meer plek in van de traditionele woonkamer. Geen fijnere ruimte om als gezin nader tot elkaar te komen na een drukke werkdag. Een lekker bord eten, een glas goede wijn en samen nog even de dag doornemen. De botanische keuken, het ‘hart van je huis’. Hoe doe je dat? Grando geeft tips!

Botanisch? Urban jungle?

Botanisch. Eigenlijk gaat het over alles wat met plantkunde te maken heeft. Een beetje van binnen naar buiten dus. En dan het liefste originele, levendige, wilde plantensoorten. Groen als basis voor de keuken!

 

1.     De basis: planten natuurlijk!

Zonder planten geen botanische keuken. Combineer grote planten met kleine planten. Combineer lichtgroen met donkergroen Combineer verschillende potten en manden. Combineer planten op de grond met hangplanten. Bloemen mogen, maar hoeven niet. Met mooie, grote bladeren zit je al goed. En nu we het toch over keukens en planten hebben: wat dacht je bijvoorbeeld van allerlei verschillende soorten, verse kruiden? Handig, praktisch én lekker.
 

2.     De muren: behang?

Je keuken behangen met behangpapier geeft je keuken een levendige uitstraling. Afwasbaar behang is ideaal voor de keuken en makkelijk schoon te maken. Bovendien is er tegenwoordig ook waterdicht en hittebestendig behang verkrijgbaar. Perfect! En qua print? Natuurlijk ga je voor prints van bijvoorbeeld bladeren en bloemen! Is dat toch iets te veel voor jou? Je kunt je ook uitleven met fotolijstjes met ingelijste bladeren (kunnen zowel echt als print zijn). Op antiekmarktjes vind je vaak nog veel oude posters met botanische prints. Posters die vroeger in het biologielokaal op school hingen mogen nu in de keuken!

 

3.     Opgeruimd staat netjes

Natuurlijk wil je je keukenspullen netjes op kunnen bergen. Kies in dat geval voor een stoere industriële kast. Die verweerde look past naadloos binnen jouw botanische interieur. Ook een aanrader? Zo’n oude apothekerskast is een echte eyecatcher! Kenmerkend voor de apothekerskast? De vele lades. En sommigen daarvan kun je weer leuk als plantenbak gebruiken. 

 

4.     Natuurlijke materialen, natuurlijk!

Bij botanisch kun je, qua interieur, denken aan meer dan alleen planten. Ook meubels van natuurlijke materialen of vormen zijn echte musthaves! Natuurproducten passen namelijk perfect bij een botanisch interieur. Denk bijvoorbeeld aan een grote houten eettafel. Een marmeren of natuursteen keukenblad. Een stenen muur. Dat geeft gegarandeerd een warme sfeer!

 

5.     Bonustip..

Geen groene vingers? Lastig om al die planten te onderhouden? Wat dacht je van kunstplanten? Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer van echt te onderscheiden…