Zo maak je jouw badkamer kindvriendelijk

Wie ons blog op de voet volgt (doe je dat nog niet, haak dan vooral in) las een aantal weken geleden al hoe je een kindvriendelijke keuken creëert. Nu zouden wij Grando Keukens & Bad natuurlijk niet zijn als we ook de kindvriendelijke badkamer niet even onder de aandacht brengen. Want wie kinderen heeft weet: een badkamerongelukje zit in een scherp hoekje…

 

Vermijd scherpe hoekjes

De eerste tip zal nu geen verrassing meer zijn: vergeet bij het ontwerp van je nieuwe badkamer niet te denken aan kindvriendelijke hoeken. Een kind kan zich namelijk vervelend stoten aan scherpe randen of hoeken, zeker als deze zich voor hem of haar op ooghoogte bevinden. Kies daarom voor een rond vrijstaand bad, ronde wasbakken en een badkamermeubel met afgeronde hoeken. Helemaal voorkomen is natuurlijk onmogelijk, maar hiermee bespaar je al een heel aantal blauwe plekjes.

 

Ga voor anti-slip

Kleine kindjes die net lopen willen nog weleens hun evenwicht verliezen. Gelukkig kunnen ze wel tegen een stootje. Echter, een gladde vloer in combinatie met water en zeep maakt het risico op een valpartij een stukje groter én pijnlijker. Kies in je badkamer daarom altijd voor een (tegel)vloer met een goede anti-slip, ook in de douche, Heeft jouw badkamer een douchebak? Schaf dan een anti-slipmatje aan.

 

Spetter pieter pater, veilig in het water

In bad gaan is voor veel kleine kinderen een heus feestje. Lekker spetteren, spelen met schuim of een watergevecht houden. En dat moet het ook vooral blijven! Om je kindje veilig in bad te doen neem je een aantal handige maatregelen. Voor de allerkleinsten gebruik je bijvoorbeeld een bademmer. Mag hij of zij al in het grote bad? Voorkom slippen en glippen dan met een badkuipmat of een badzitje. En de temperatuur van het badwater? Die controleer je eenvoudig met een badthermometer. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf welke maatregelen jou het meest veilige gevoel geven.

 

Kindvriendelijke kranen

Is jouw kroost oud genoeg om te begrijpen hoe de kraan werkt? Zo’n kraan wekt natuurlijk ook heel wat nieuwsgierigheid op. En daarmee helaas ook het risico op verbrande handjes aan een hete kraan of water. In de kindvriendelijke badkamer is een veilige kraan dan ook één van de belangrijkste onderdelen. Kies daarom voor een termostaatkraan deze heeft een temperatuurblokkering op 38 graden, zodat je kindje de watertemperatuur niet zo snel per ongeluk kan verhogen is zó ontwikkeld dat deze nooit te heet wordt aan de buitenkant, ook niet als je warm water gebruikt. Ben je niet in de gelegenheid om zo’n kraan aan te schaffen? Dan kun je ook zogenaamde kraanbeschermers kopen, die je tijdens het badderen over de kraan schuift.

 

 

Slim opbergen

Ook kastjes zijn voor de kleine spruit natuurlijk reuze interessant. Zorg er daarom voor dat je elektrische apparaten zoals de haardroger of stijltang buiten bereik van kinderhandjes opbergt, bijvoorbeeld op de bovenste plank van de badkamerkast of aan een haakje dat hoog genoeg hangt. Dat geldt natuurlijk ook voor medicijnen en schoonmaakmiddelen. Ook kun je gebruikmaken van magneetsloten op je kastjes.

 

 

Praktische indeling voor iedereen

Kunnen en mogen jouw kinderen al zelf hun tandjes poetsen, zelf naar de wc of spullen uit kastjes pakken? Dan is het wel zo prettig als dat zo eenvoudig en veilig mogelijk kan. Schaf een handig opstapje en badkamerbankje aan en geef iedereen een eigen kleur bekertje, handdoek en tandenborstel. Schaf (indien mogelijk) twee wasbakken aan zodat er voldoende ruimte voor iedereen is.

Heb jij nou nog andere tips? Een handige uitvinding waarmee je jouw badkamer kindvriendelijk hebt gemaakt? Laat het ons vooral weten!