Zo maak je jouw keuken brandschoon: tips & tricks

Of je nu een echte keukenprins(es) bent of je af en toe aan een culinair experiment waagt, er is één ding waar we het allemaal over eens kunnen zijn: een schone keuken is een gelukkige keuken. Maar eerlijk is eerlijk, het schoonmaken van de keuken is niet bepaald het leukste klusje. Gelukkig zijn er een paar handige trucjes die jou helpen om dit klusje snel en efficiënt te klaren. Hier zijn onze beste schoonmaaktips voor een glimmende keuken!

Een welverdiende opfrisbeurt voor je vaatwasser

Je beste vriend in de keuken? Dat is je vaatwasser. En deze verdient af en toe ook wat liefde en aandacht. Hoog tijd dus om je vaatwasser eens goed te reinigen. Begin met het verwijderen van eventuele voedselresten en vetophopingen uit de filter. Hierna reinig je de binnenkant van de vaatwasser door een kopje azijn op de bodem te zetten en de vaatwasser leeg te laten draaien op het heetste programma. Dit verwijdert achtergebleven vuil en nare geurtjes. Zo ruikt je vaatwasser weer fris en is ‘ie klaar voor de volgende lading vuile vaat.

Inductiekookplaat schoonmaken: zeg maar dag tegen hardnekkige vlekken

Een inductiekookplaat is niet alleen een stijlvolle toevoeging aan je keuken, deze maak je ook nog eens makkelijk schoon. Zorg er wel voor dat je de kookplaat eerst laat afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Pak hierna een vochtige doek en verwijder alle voedselresten en losse kruimels. Spray de inductiekookplaat hierna in met allesreiniger of kookplaatreiniger en verwijder hardnekkige vlekken voorzichtig met een zachte spons. Veeg tot slot de kookplaat droog met een schone doek. Et voilà, een glanzend resultaat!

Je oven reinigen doe je zo 

Een blinkend schone oven is natuurlijk heel hygiënisch. Maar wist je dat je gerechten zo ook beter smaken? Je oven regelmatig reinigen is dus geen overbodige luxe. Het makkelijkste is om te beginnen met het verwijderen van de ovenrekken en deze te weken in een warm sopje met afwasmiddel. Terwijl de rekken lekker weken, ga je aan de slag met het reinigen van de binnenkant van de oven met een mix van baking soda en water. Dit vormt een pasta, die je aan kunt brengen op vieze plekken. Let op: laat dit een uurtje intrekken voordat je alles afveegt. Is de tijd om? Dan haal je een vochtige doek door de oven om alles te verwijderen. Hierna is jouw oven weer klaar voor de heerlijkste baksels.

Kasten uitruimen: periodiek ontspullen

Voordat je het weet heb je een hoop kruiden, potjes, bakjes en producten verzameld die je nodig hebt voor al jouw culinaire avonturen. Maar die eindeloze zoektocht naar de juiste spullen kan tijdens het koken erg vervelend zijn. Is dan ook niets fijner dan regelmatig je keukenkastjes opruimen. Begin met het leeghalen van de kastjes en gooi alles wat over de datum is of je niet meer gebruikt. (Ja, ook dat ene Tupperware bakje helemaal achterin de kast). Maak vervolgens de binnenkant van de kastjes goed schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel of allesreiniger. Maak nu alles droog en zet alles weer terug. Dit is gelijk het moment dat je kunt spelen met de indeling. Misschien heb je wel een praktischere manier van inrichten gevonden! Haal hierna nog een vochtige doek over de buitenkant van de kastjes om eventuele vlekken of vingerafdrukken te verwijderen. En klaar is Kees.

Met deze handige schoonmaaktips voor je keuken kun je deze ruimte in een handomdraai reinigen. Dus zet je favoriete muziek op, trek je schoonmaakhandschoenen aan, verzamel al je poetsspullen en ga lekker aan de slag!