Industriële keuken

De industriële keuken is er eentje met karakter. Deze stijl staat niet voor niets bij veel vrouwen en mannen bovenaan hun wishlist. Het brengt rust in je dag zonder saai te zijn. Niet tot in de puntjes afgewerkt, maar een tikkeltje brutaal met robuuste details en een rauw randje. In deze keukenstijl mag het allemaal wat stoerder. Materialen die u normaal verstopt, staan nu juist in de spotlights. De industriële look heeft namelijk niks te verbergen. De revolutie van de industriële keuken haalt de sfeer van oude fabriekspanden en loodsen in huis.

De industriële keuken: Robuust en rauw

Het woord industrieel zegt het eigenlijk al. In onze steden worden verlaten fabrieken, loodsen en andere gebouwen met een industrieel karakter steeds vaker omgebouwd tot woonruimte. De praktische elementen voor fysieke arbeid, zoals robuuste en sterke materialen en genoeg ruimte om te werken, zijn daarbij bewaard gebleven. Maar je hoeft niet in een oude fabriek te wonen om een industriële sfeer in huis te halen. Dit 'loftgevoel' met de open structuur en het avontuurlijke karakter is ook prima in andere typen woningen toe te passen.

De basis van de industriële keuken

Een deel van de constructie van de woning mag bij deze keukenstijl gewoon gezien worden. Geen strak stucwerk, maar een grove bakstenen muur met rode, witte, grijze of zwarte stenen bijvoorbeeld. Heb je dus een 'ouderwetse' bakstenen muur in de keukenruimte? Laat dat dan gewoon zoals het is. Ook blootliggende leidingen en pijpen mogen gewoon blijven zitten, als ze maar van industriële materialen zoals koper of RVS zijn. Je mag zelfs de loshangende snoeren van stoere lampen lekker laten hangen. Denk bijvoorbeeld aan kale peertjes op verschillende hoogten aan een zwarte steigerbuis of zwaar ogende fabriekslampen aan een strijkijzersnoer.

Stoer materiaalgebruik

Stoer materiaalgebruik is het codewoord bij deze keukenstijl. Denk aan eerlijke materialen als glanzend RVS, robuust beton(look), verweerd hout of ruw leer. Kies voor grote, niet weggewerkte roestvrijstalen apparaten zoals een vrijstaande oven, oversized afzuigkap of retro koelkast bijvoorbeeld. Een mooie bijkomstigheid: met dit soort apparatuur heeft u werkruimte genoeg. Ga voor een dik, sterk en hittebestendig beton(look) aanrechtblad, een betonnen gietvloer of XXL betontegels. En zorg dat de keukenkasten bijvoorbeeld uitgevoerd zijn in verweerd hout met zwarte lederen handgrepen. Wil je de keuken afsluiten van de rest van de benedenverdieping? Overweeg dan een dikke schuifdeur op rails.

Sober kleurgebruik

Het kleurenpallet van deze trend bestaat vooral uit zwart, wit, grijstinten, mat vergrijsd groen of natuurtinten. Felle kleuren zijn uit den boze bij deze trend! Zorg voor een spel tussen donkere en lichte kleuren om de ruimte diepte te geven. Tip: schoolbordverf geeft uw keuken direct een eigen karakter. Schrijf er je boodschappenlijstje op of teken en handletter erop los. Naast standaard zwart, is er krijtbordverf tegenwoordig in tal van kleuren verkrijgbaar.

Industrieel landelijk of juist retro?

Een match van twee totaal verschillende smaken zorgt vaak voor een geweldig eindresultaat. Zo ook met de industriële keukentrend als basis. Geef deze stijl een retro tintje met een vintage loper, de typerende metrotegeltjes of hergebruikte materialen. Zo transformeert je oude objecten tot iets totaal nieuws. Of zoek de spanning op met klassiek door jaren '30 invloeden in de ruimte toe te passen.

De industriële keuken decoreren

Details bepalen de harmonie van een ruimte. Oude fabrieksmeubels zoals stalen stoelen of stevige vitrinekasten voelen zich bijzonder thuis in de industriële keuken. Denk bijvoorbeeld eens aan een stellingkast om je servies in uit te stallen. Bewaar keukengerei in metalen draadmanden en laat grote houten broodplanken nonchalant tegen de achterwand leunen. Zo heb je alles direct bij de hand en creëer je tegelijkertijd de karakteristieke sfeer waarnaar je op zoek bent. Hang je graag wat aan de muur? Grafische prints zoals letters gaan erg goed samen met deze stijl. Tip: kijk eens rond in een hip industrieel restaurant om inspiratie op te doen.