Zomer: CHEESECAKE MET ZOMERFRUIT
Door tijdens het bakken van de cheesecake een braadslee met kokend water onderin de oven te zetten bakt de taart gelijkmatiger en is de kans op scheuren in de cheesecake minder. In plaats van zomerfruit kun je de taart ook afmaken met een laag lemon curd of aardbeiensaus.
Benodigdheden
vOOR 10 - 12 punten
VOOR DE BODEM
- 200 gr kandijkoeken
- 60 gr boter, gesmolten
- VOOR DE CHEESECAKE
- 600 gr roomkaas
- 125 gr zure room
- 150 gr fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 25 gr maïzena
- rasp van ½ citroen
- 1 tl vanille-extract
VERDER NODIG
- boter, om in te vetten
- 300-400 gr vers zomerfruit, bijvoorbeeld
- frambozen, blauwe bessen, bramen, aardbeien
- of kersen
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en zet een braadslee met kokend water onderin de oven. Vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake tot een homogene massa. Het hoeft niet heel luchtig te worden, als het allemaal maar goed gemengd is. Giet het roomkaasmengsel op de bodem en strijk het glad.
Zet de cheesecake op een rooster in het midden van de oven (het water staat daaronder) en bak ‘m in 1¼ tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.
Decoreer de cheesecake met het verse zomerfruit.