Zomer: Plaattaart met pruimen

Grando x Rutgerbakt

De lekkerste manier om pruimen uit eigen tuin te verwerken is wel met deze plaattaart.

Benodigdheden

vOOR 8 - 12 stukken

 

 

VOOR DE PLAATTAART

  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr fijne suiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 70 gr hazelnoten, fijngemalen
  • 1 ½ el bloem
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 500 gr pruimen of pluots (kruising tussen een
  • pruim en een abrikoos)

VERDER NODIG

  • 1 ei, losgeklopt
  • 40 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • honing, om te besprenkelen

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Doe de zachte boter, fijne suiker, het ei, de gemalen hazelnoten en bloem in een kom en meng deze door elkaar. Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en leg dit op de bakplaat. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met losgeklopt ei. Prik het midden van het deeg meerdere malen in met een vork. Dit voorkomt dat het deeg daar te hoog gaat rijzen tijdens het bakken.

Verdeel het hazelnootmengsel over de bladerdeegplak, maar laat daarbij 3-4 centimeter aan de zijkanten vrij. Was de pruimen, droog ze en snijd ze in 6 parten. Rangschik de partjes pruim op de hazelnootvulling. Bak de bladerdeegplaattaart in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Je kunt de plaattaart zowel (lauw)warm als afgekoeld serveren. Bestrooi de taart voor het serveren met de gehakte hazelnoten en besprenkel ‘m met honing.

Tip: Rooster de hazelnoten voor de garnering in de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de hazelnoten over de bakplaat en rooster ze in 7 tot 9 minuten goudbruin.

Lekker doorbakken?

Probeer ook eens deze recepten!

zomer: cheesecake met zomerfruit

 

Bekijk het recept >> 

zomer: panna cotta

Bekijk het recept >>