Uw keuken op maat

Naast dat het meer dan fijn is als een keuken gewoon heel mooi is, verhoogt een goede indeling en juiste hoogte van onder meer het werkblad het kookplezier enorm. Wij van Grando adviseren u graag over ergonomie in de keuken.

Snijden, koken, bakken, kneden, smeren en afwassen. Allemaal handelingen die u dagelijks doet, waarbij een efficiënte indeling en een goede werkhouding van levensbelang zijn. Alles begint daarom met de juiste indeling van uw toekomstige keuken. Nadat u samen met uw eigen Grando adviseur de mogelijkheden heeft bekeken voor een rechte, hoek-, parallel-, (schier)eiland- en/of U-vorm wordt de ideale werkdriehoek ingetekend. Dit is de driehoek die wordt gevormd door de koelkast, gootsteen en kookplaat en is de plek waar u de meeste meters maakt. De kunst van een goed ontworpen keuken is dat u geen onnodige afstanden hoeft af te leggen, maar tegelijkertijd genoeg werkruimte heeft tussen de kookplaat en gootsteen. Als de ‘gouden driehoek’ is gevonden, kan de indeling van de kasten daarop worden afgestemd. Waarbij er uiteraard rekening wordt gehouden met de volgorde van werkzaamheden, gebruiksfrequentie en mogelijke risico’s.

DE IDEALE HOOGTE

Uw lichaam zal u dankbaar zijn als u niet alleen de juiste hoogte van het werkblad en fornuis straks in uw keuken heeft, maar ook die van de apparatuur. De stelregels zijn hiervoor als volgt:

WERKBLAD

Een standaardwerkblad is ongeveer 90 cm hoog. Dit voldoet voor de meeste mensen, maar voor heel lange of heel kleine mensen kan deze hoogte klachten veroorzaken. Uw ideale hoogte is makkelijk te bepalen:
1. Ga voor het werkblad staan en zorg dat uw onder- en bovenarm een hoek van 90 graden vormen.
2. Laat iemand de afstand tussen uw elleboog en de vloer meten en trek daar 15 cm van af.

VAATWASSER

Een hoogte van 115-120 cm (hoger dan de gemiddelde vaatwasser) is ideaal doordat u dan niet hoeft te bukken.

KOELKAST

De ideale plek voor de koelkast is op ooghoogte. Dan is de inhoud goed te zien en kunt u met rechte rug iets pakken.

OVEN EN MAGNETRON

Door de oven en magnetron op armhoogte te plaatsen, kunt u hete en/of zware schotels er horizontaal uithalen.

KOOKPLAAT

Hoewel een kookplaat over het algemeen even hoog is als het werkblad kunt u hem ook 10-12 cm lager laten plaatsen. Zo kijkt u makkelijker in de achterste pannen.

KRAAN

Zeker als u last heeft van klachten aan uw handen of armen is het wijs om te kiezen voor een kraan met touch. Een automatische kraan gaat al aan door hem licht aan te raken met uw hand of pols.

Brengt u heel veel tijd door in de keuken, dan is het ergonomisch beter om het werkblad 5 tot 8 cm te verlagen: dit kan rug-, arm- en schouderklachten voorkomen.

DE IDEALE INDELING

De getoonde modellen in dit magazine zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en opstellingen, zoals een rechte, een U- of een hoekopstelling en een kookeiland. De ontwerpers van Grando weten precies hoe je een keuken zo optimaal mogelijk indeelt. Laat u verrassen met wat er allemaal mogelijk is. De bekendste indelingen zijn:

  • Klassiek
  • Parallel
  • Eiland
  • Hoek
  • Schiereiland
  • U-vorm

VOLOP INSPIRATIE, VOOR ELK BUDGET.

Liever eerst vanuit thuis inspiratie opdoen? Bladert u dan ons Grando Inspiratie Magazine eens door. Wij zijn ervan overtuigd dat we voor iedereen een passende, betaalbare oplossing kunnen vinden. Niet voor niets beoordelen klanten ons met een uitstekend cijfer! Laat u ook overtuigen en lees wat klanten over ons te zeggen hebben.