Inspiratie
Inspiratie

5 smakelijke marinades voor op de bbq

  • Inspiratie
  • 23 juli 2019 - 14:44

Misschien voelt het even niet als zomer, maar eind deze week schieten de temperaturen weer richting de 30 graden. Reden genoeg voor een barbecuefeestje! Misschien koopt u voor de barbecue vaak vooraf gemarineerd vlees bij de supermarkt, maar wist u dat zelf marineren ook een fluitje van een cent is? Om u op weg te helpen vindt u hieronder 5 overheerlijke marinaderecepten.

1.       De ultieme droge marinade

Bij het woord ‘marinade’ denkt u misschien aan een natte substantie, maar voor dit recept werken we met een droge marinade. Dit kruidenmengsel kunt u namelijk makkelijk in een pot bewaren. Meng alle onderstaande kruiden en laat het vlees lang intrekken, zodat de smaken het best tot hun recht komen.

Ingrediënten

  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/4 theelepel mosterdpoeder

2.     Zoete barbecuemarinade

Op zoek naar een zoet recept? Ook die hebben we voor u klaarstaan. Meng onderstaande ingrediënten door elkaar en laat de marinade minimaal een half uur in het vlees intrekken.

Ingedriënten

  • 100 ml ketchup
  • 100 gram appelstroop
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • Het sap van een halve citroen
  • Een teentje geplette knoflook
  • Een theelepel kaneelpoeder
  • Peper en zout

3.     Gembermarinade (vis)

Ook vis is heerlijk op de barbecue. Maak een vispakketje van aluminiumfolie zodat de vis niet uit elkaar valt. Meng onderstaande ingrediënten door elkaar en laat de marinade minimaal 2 uur intrekken. Lekker bij zalm!

Ingrediënten 

  • 1 el versgeraspte gember
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 dl appelsap
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • versgemalen zwarte peper

4.     Kokos-limoenmarinade (vis)

Deze marinade past bij alle soorten vis, maar is vooral erg lekker bij inktvis. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat de vis minimaal een paar uur marineren.

Ingrediënten

  • 50 ml olijfolie
  • 50 ml droge witte wijn
  • 20 g geraspte kokos
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • Sap van 1 limoen
  • 2 theelepels sesamzaad

5.     Aziatische marinade

Houdt u van de Aziatische keuken en dan vooral van de heerlijke kruiden? Begrijpelijk! Dit marinadereceptje combineert de mooiste Aziatische smaken, zo bij u thuis op de barbecue. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat het vlees minimaal een half uur marineren. Lekker bij kip en varkensvlees.

Ingrediënten

  • 1 dl sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel citroensap, vers of uit een flesje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepel bruine basterdsuiker
  • Een paar druppels tabasco

Desgewenst 1-2 theelepels versgeraspte gemberwortel